trešdiena, 2010. gada 17. novembris

Trīs darījumu kultūras atšķirības

Plāni
Ja Meksikā kāds no rīta zvana, grib steidzami tikšanos, kuras laikā stāsta par milzu projektiem ar slavenām zvaigznēm, TV programmām, žurnāliem, zināmām markām, tad nav ko brīnīties. Tas ir parasts gadījums, ka kādam ir tik lieli sapņi, ka ir grūti nepadalīties ar citiem. Vēlamā rīcība - uzklausīt, priecāties, papildināt. Nekādā gadījumā - rādīt pārsteigtu un neticīgu seju. Ja Latvijā kādam ko jautā par plāniem, pieklājīgi ir piekāpties izvairīgās atbildes priekšā, ka plāni ir, bet pagaidām nav nekas skaidrs, līdz ar to komentāru nebūs. Jo izvairīgāka atbilde, jo vairāk tas liecina par to, ka plāni ir lieli un svarīgi.

Termiņi
Meksikā klients drīkst kavēt, viņš visticamāk arī kavēs un sagaidīs, ka arī citi kavē. Termiņš ir datums, kuru var pārcelt līdz nākamās sezonas svētkiem (parasti - Ziemassvētki-Lieldienas, Lieldienas-sezonas sākums (oktobris), sezonas sākums-Ziemassvētki) Latvijā klients drīkst kavēt, bet pēc tam izpildītājam jāskrien divtik ātri, lai kompensētu kavēšanos, jo termiņš ir termiņš. Vēlamā rīcība Meksikā - aukstasinīgi gaidīt, ziņu par termiņu pabīdīšanos uztvert ar mierīgu sapratni. Nekādā gadījumā - steidzināt, tas ir nepieklājīgi. Latvijā, ja kavējas klients, pieņemts regulāri atgādināt par kavējumu, vēlams gatavot dažādus risinājumus termiņu iespēšanai tad, kad mirstamstrīpa ir tepat degungalā.

Ja vēlies ko panākt
Meksikā nav jēgas zvanīt, tas ir dārgi, visticamāk, ka vienīgais sarunu biedrs būs dzelzs balss, kurai atstātos ziņojumus neviens neklausās, jo par to atkal jāmaksā. Vēl sliktāk, ja tiek sazvanīta sekretāre - tām šeit tiek maksāts par zvanu un ziņu apturēšanu, sevišķi gadījumā, ja priekšnieks ir vīrietis, bet ieinteresētā puse - sieviete. Sarunāt tikšanos var pēc nedēļas, turklāt tā noteiktās dienas rītā tiks pārcelta vēl par nedēļu un tā tik daudz nedēļu no vietas, kamēr tikšanās lūdzējs atmetīs ar roku. Man patīk ierasties bez brīdinājuma, lai lūgtu nozīmēt tikšanos. Parasti nolemj, ka ērtāk ir uzklausīt uzreiz. Daudz var panākt ar epastiem. Visiem ir Blackberry vai Iphone, atbildēs vai nu uzreiz, vai arī skaidrs, ka jāiet tikties.
Latvijā vislabāk ir zvanīt. Uz epastiem atbild reti, ar kavēšanos un raksta visu citu, tikai ne atbildes uz uzdotajiem jautājumiem. Tikšanās tiek uztverta kā galējā komunikācijas forma, kad viss cits nav palīdzējis.

3 komentāri:

Anonīms teica...

Evas bloga bilde ir dikti smuka. Kas par krāsām!!!

Ingrīda

EvaSica teica...

tā ir mana guļamistaba

Anonīms teica...

Laimīgā....

Ingrīda