pirmdiena, 2010. gada 13. septembris

Facebook Meksikā

Pirms pusotra gada Meksikā konstatēju, ja neesi Facebook, neesi vispār. Pirmkārt, kad esi jauniņais pilsētā, ir kārdinājums sākt visu no jauna un radīt par sevi leģendu, kura nav ne īsta, ne samelota. Otrkārt, būt jauniņam pilsētā nozīmē būt nesaprašanā par to, kas notiek, kas ir svarīgi, kurš ar kuru pinas un tādā garā. Šīm vajadzībām izveidoju lietotāju PhotoShoots Vallarta.

Šodien PhotoShootsVallarta ir 1000 un 1 draugs, lapai PhotoShootsVallarta ir 300 un 3 atzīšanās patikšanā. Jums noteikti tas šķiet daudz, bet kur nu! Maniem draugiem draugu ir vēl vairāk. Antisociālai personai ir ap 300 draugiem (acīmredzot tāda aicina un apstiprina tikai tos, kurus zina ja ne pēc vārda, tad pēc sejas, turklāt pārāk bieži neiziet sabiedrībā). Bet normāla prakse ir aicināt draugos visus draugu draugus, sevišķi tad, ja draugs ir no interesantām aprindām.

Apstiprināt draudzību ar meksikāni nozīmē, ka tūliņ saņemsi apmēram šādu ziņu "paldies, ka apstiprināji mani Facebook, ja vēlies pludmales cepures (nopirkt suni, izīrēt māju, labas tamales vai ko nu), esmu Tavā rīcībā." Pēc tikšanās ar kādu, kuram esi iedevis vizītkarti vai nosaucis vārdu, atliek atvērt datoru un apstiprināt draudzību, tās neapstiprināšana netiks augstu novērtēta. Tavis neesamība Facebook izraisīs izbrīnu un prasīsies pēc paskaidrojuma. 

Par ko raksta Facebook? Pirmkārt par ballītēm, otrkārt liela preci, treškārt izsaka prātulas ar daudzpunktēm galā, lai liktu mīļotajam/tajai aizdomāties. Atsevišķas ziņas tiek publicētas plakāta veidā albumā un tajā tiek atzīmēti visi draugi, lai kāds ziņu nepalaistu garām. Atzīmētie sajūsmā komentē. Fermas, mafijas kari un astoņkāja pareģojumi ir ikdiena. Arī uzņēmumu profilos, arī nopietnu un cienītu uzņēmumu profilos.

Rakstīt gramatiski pareizi ir vecišķi. Modē ir pierakstīt izrunu un lietot verzālos burtus. Que raksta kā KE. Var miksēt un tas pat ir ieteicami. Lūk, raksta mūsu meksikāņu ģimenes izglītotā 19 gadus vecā atvase no lielpilsētas.
La EsspeRaNzZa eSs eL SuueÑoOp DeL hOombRe DeSSpiieRttoO " ActtuUaR esS mi viDa ii mi DeSseOo EsS tRaNsmittirR eL SsentiMieNtoO maSs puROo ii sInceRoo ke PueDa eXIssttiiR '' _n_n_¡¡¡
Spāņu valodas kursos to mācītu rakstīt apmēram šādi: "La esperanza es el sueño del hombre despierto. Actuar es mi vida y mi deseo es trasmitir el sentimiento mas puro y sincero que pueda existir!"

Populārākās fotogrāfijas - es pludmalē (bez jebkādas estētiskās cenzūras), es ar draugiem ballītē (visbiežāk autors ir kluba nolīgts fotogrāfs un bildes atrodas kluba profilā, ar saiti uz svinētāja profilu), pašportreti, kā likums, uzņemti ar telefoniem. 

Facebook ietekme pa īstam atklājās plūdu laikā. Sociālā platforma strādāja apbrīnojami labi, izkonkurējot avīzes un pašvaldību mājaslapas. Facebook neskāra divu štatu mazās kaislības (Najaritas gubernators bija pie nogāztā tilta vienlaikus ar Puertovajartas mēru, bet viņi nesatikās.) Cilvēki publicēja bildes, vāca ziedojumus un ziņoja par jauniem satiksmes apgrūtinājumiem (dažās dienās sagruva apmēram astoņi tilti, dubļu noslīdējumi un ceļu izskalojumi laiku pa laikam apturēja satiksmi uz visām šosejām). Līča uzņēmēji kooperējās, organizējot laivas darbinieku transportam. Pie pāri palikušā tilta tika uzstādīta videokamera, lai  iedzīvotāji var sekot satiksmes intensitātei tiešraidē. Es par to uzzināju Facebook. Un kamēr es rakstu, man ir kļuvis par 5 draugiem vairāk. 
p.s. Jajaja nozīmē hahaha - augšā mans Meksikas Facebook profils šobrīd.

4 komentāri:

Anonīms teica...

Labsss. Temperamentīgi ļaudis izmanto visu, ko dzīve dod :))

Anonīms teica...

Bet tā, tagad ir visur pasaulē, rakstīt žargonismos vai vulgārismos, kā arī fotogrāfēt portret foto ar telefonu... tipiski... smieklīgi!

Maija R.

inta G teica...

sveicieni no Floridas kaazu fotografiem :)

EvaSica teica...

Čau, Inta! Padod lūdzu ziņu - nevarēju Tavās lapās atrast Tavu epasta adresi. Gribu draudzēties.