ceturtdiena, 2011. gada 13. oktobris

Orkāns, kurš būs mañana

Pamodos 4 rītā ar tādu kā Jaunā Gada sajūtu. Pēkšņi sapratu, kas mājas iekārtojumā jāmaina, kas - karjerā, kā pareizāk dzīvot, kādi darbi būtu steidzami. Turkāt tas viss mijās ar tādu kā rosola un svētku pēcgaršu, negulētu nakti un rītu nelaikā. Un tas viss par godu Jovam.

Jova vēsture
Ceturtdiena.
Gači stāsta, ka orkāns veidojas, izrādās, ka pat divi. Viens Irwins, otrs Jova. Tie ir patālu okeānā un izskatās, ka Irwins nāks tieši iekšā Vajartas līcī.
Mēs: ar Maiju pārrunājam pārtikas sagādi, secinām, ka nemaz nezinām, kas ir orkāns un kas - tropiskā vētra. Gaidām ar nepacietību šo piedzīvojumu.

Piektdiena.
Jova: mērķē pa Manzanillo ostu un Barra de Navidad. Pēc kartēm spriežot, ar 1. pakāpes niknumu. (5. punktu līmenī) pie mums tas būs svētdien.
Mēs: iepērkam dārzeņus un prātojam kas būtu jādara orkāna laikā.


Sestdiena. 
Jova: atcēlis ierašanos uz svētdienas vakaru/pirmdienas rītu no Manzanillo ostas ar 1. pakāpes niknumu.
Mēs: tiekam izbiedēti no mācību trauksmes. Tā kā neko saprast nevar, sanesam visus puķpodus iekšā, piesienam šūpuļtīklus, novācam viegli lidojošus priekšmetus apkārt mājai.
Amerikāņu mediji: sāk ziņot par orkāna iespējamību.

Svētdiena. 
Jova: atcēlis ierašanos uz pirmdienas vakaru/otrdienas rītu no Barra de Navidad, tiek lēsts 2. pakāpes niknums.
Mēs: nostiprinām logu ar kartonu, saņemam uztraukuma pilnus epastus no Cecīlijas Ņujorkā un mūsu amerikāņu izcelsmes mājas saimniekiem. Ceturtdienas līgava atceļ kāzas: "Mēs esam ļoti apbēdināti par laika prognozi", viņi raksta.
ASV mediji: sāk publicēt pamācības, piemēram, tagad ir laiks piepūst laivu.

Pirmdiena. 
Jova: sola ietriekties mañana 13.00 Barra de Navidad to noslaukot no zemes virsas ar 3. pakāpes niknumu. Barra de Navidad ir piespiedu evakuācija, Vajartā ievesta armija un smagā tehnika civiliedzīvotāju glābšanai. Vakarā ir saulriets neticamā krāsā, kas kļūst par Jova simbolu Facebook galerijās.
Mēs: lasām visu, ko vien var izlasīt par orkānu, braucam vairākas reizes pēc pārtikas. Nevar saprast ko jāpērk, tādēļ pērkam visu to un tādos daudzumos kā parasti.
ASV mediji: šī nebūs tikai dabas katastrofa, tā būs nacionāla nelaime. Starp rindām jaušama nesapratne, kādēļ visa piekraste nav evakuēta. Tikšot sagrauta Manzanillo osta (vissvarīgākā osta Klusā okeāna piekrastē). Iepriekšējo reizi orkāns ar 2. pakāpes niknumu šeit bijis pirms apmēram 50 gadiem.

Otrdiena. 
Jova: Sola ietriekties 13.00 Barra de Navidad ar 2. pakāpes niknumu, stāv pie krasta, nekustas un lēnām novirzās no kursa. Sola 30-50cm plūdus. Visu, ko nenopūtīs vējš, aiznesīs ūdens un pārējo dubļu nogruvumi. Iedzīvotājiem lūdz rēķināties ar elektrības un ūdens pārrāvumiem, lūdz atslēgt gāzi un sagatavoties neiziet no mājas vairākas dienas.

Mediji: jau rēķinās ar notikušu katastrofu, komentāros Maija lasa: "Vajarta bija skaista vieta, ar Dievu, Vajarta!" Facebook tie, kam draugi Vajartā sūta sveicienus, lūdz būt stipriem un solās lūgt Dievu. Mana māsa pamāca, lai piesienamies pie palmām, lai kad viņa atbrauktu mēs tepat vien būtu.
Mūsu kaimiņi: stāda puķes un smēķē uz balkona.
Mēs: Nopietni tiek apspriests plāns ar mašīnu doties prom, bet ir skaidrs, ka nepagūsim šķērsot kalnus.  Atmetam visam ar roku un dodamies spēlēt tenisu.
Nolemjam turēties kopā - gulēt pie Maijas. Maija no Edgara saņem 12 punktu sarakstu kā jāsagatavojas orkānam. Ar pirmajām lietus lāsēm nolemjam aizbraukt uz lielveikalu papildināt ūdens, alkohola un našķu krājumus.

Nekustas ne lapiņas.

Lielveikala logi aizsisti ar finieri, durvis aizbarikādētas ar smilšu maisiem. Dārzeņi un augļi izmesti par smieklīgām cenām - kāposti 4 sant./kg, banāni - 12 sant., gaļa uz pusi lētāka, piena produkti arī. Skaidri redzams, ka lielveikals mēģina tikt vaļā no preces, kura nevarētu stāvēt 5 dienas bez elektrības. Pie kasēm garas rindas, visiem rati ar kaudzi. Nopērkam visu ko - neprātīgos daudzumos dārzeņus un augļus, gaļas gabalus, cepumus, rumu, baterijas radio, papīru, sveces. Pie kasēm par zemākām cenām tirgo arī matu krāsu. Mums priekšā stāvošā sieviete nopērk: sak', būs vismaz ko trīs, četras dienas sadarīt.

Atgriežamies no veikala, ar pa ceļam dabūtām kastēm aizbarikādējam vēl pāris logus, es aiz uztraukuma uztaisu rosolu. Edgars ziņo, ka orkāns mazinājis niknumu, un pagājis garām Barra Navidad un Manzanillo to vispār neskarot. Ejam pie Maijas, pasēžam ģimenes saliedējošā pasākumā, kuru nosaucam "Laivu brauciens". Kad naktī ejam mājās, joprojām nekust ne lapiņa, smīlā.

Trešdiena
Pamostos četros rītā. Orkāns (nu jau tikai tropiskā vētra) vairs ir tikai 30km no Vajartas. Gaidu austam rītu. Liekas, ka tālumā ducina. Joprojām ne vēja pūsmiņas. Ir vēss, mazliet smīlā. Vēderā smags rosols un neizgulētas domas. Vienos dienā orkāns būs vistuvākajā punktā Vajartai.

Ap vieniem zvana Guna jautā, kādēļ izskatos tik nomākta. Man grūti viņai paskaidrot kādas vien domas no ceturtdienas nav izdomātas, kā jutāmies vakar, kraujot ratos sausiņus un sausās zupas. Taisot ciet logus, drošā vietā slēpjot cietos diskus, kameras un pases, plānojot datoru glābšanas akciju, pārbaudot nezkuro reizi pagalmus un viens otru mierinot. Kad vienos dienā beidzot tas, kas bija palicis no Jova, iet garām Vajartai, vienu mirkli iežūžojās palmu lapas. Pēc mirkļa Jova ir prom, izčākstot tepat kalnos. Atstājot mūs ar aizejošu sasprindzinājumu, aizklātiem logiem, negulētām naktīm un Jaungada dienas vērtām pārdomām.

2 komentāri:

Edgars teica...

Varu apstiprināt, ka tā bija, jo nedaudz offline piedalījos :-)

Kā jau teicu - gandrīz vai žēl, bet nevajag gausties, jo ja atnāktu tas ko gaidīja - oj, oj, oj

Andzejs teica...

Labi, ka jūs tik stipri, galvenais, neļauties panikai :)