piektdiena, 2013. gada 22. marts

Sirmā pēcgarša

Kādu dienu Ilze Lasmane-Broze pieteicās būt par draugu Facebook, tā es sāku sekot līdzi Mārtiņa Sirmā ceļojumam pa Meksiku.  

Skatoties bildes, ar prieku secināju, ka Sirmais un komanda droši min prom no tūristu takām un bauda īstas lietas visatbilstošākajās vietās. Pēc Mehiko tirgus apmeklējuma manī viesās dziļa cieņa pret filmēšanas grupu - tur neesam uzdrošinājušies spert kāju - tas ir pārāk milzīgs.
Nopriecājos, ka Vaira un Migels viņus uzņem Gvadalaharā, izrāda Ahihiku un Tekilu. Kur nu vēl lieliskāki un zinošāki ceļabiedri! Nejauši satikti cilvēki Verakruzā filmēšanas komandu ieaicina savā rančo un cienā ar lauku labumiem. Vienvārdsakot - diezgan īsā laika posmā Sirmais paguva paveikt apbrīnojami daudz - nonākt īstajās vietās, lai nobaudītu vistradicionālākos ēdienus un dzērienus. Facebook publicētās aizkadru bildes bija traki krāšņas un solīja fantastisku raidījumu.

Vakar vienos dienā pēc Meksikas laika LTV mājaslapā skatījāmies raidījuma "Sirmais. Kulta ēdieni. Takos" tiešraidi. Ļoti ilgi valdīja klusums, līdz manuprāt tā bija Kriša māmiņa, kura to pārtrauca, iesaukdamās: "Vai viņam viss nepatīk vai kas?" Patiešām, izteiksmīgi Meksikas kadri mijās ar Sirmā šķobīšanos un distancētiem komentāriem, kuros meksikāņi ir "viņi" un pārsvarā viss ir bezgaršīgs, dīvains, garšīgs vai nekāds.

Šoreiz nav runa par to, ko neizdarīja Sirmais - manuprāt neizskaidroja laba tako gatavošanas brīnumu un to tūkstoš veidus, katru ar savu vārdu (eh, mani vismīļākie, par vieniem no vissmalkākajiem uzskatītiem zilās kukurūzas tako netika pieminēti vispār). Skatītājs uzzināja, ka Sirmais uzdrošinās ēst acis, pautus un smadzenes, kas, protams, ir varonīgi, bet nav ļoti populāri. Godīgi sakot skatītājs neuzzināja teju neko par tako ēšanas un ļoti maz par tako gatavošanas tradīcijām. Bet visu jau tādā ātrumā nevar, turklāt varbūt latviešu skatītājs nemaz negrib iedziļināties tako niansēs.

Man bija mazliet kauns skatīties kā brīnišķīgi saplānotā un visādi citādi lieliskā ceļojumā dodas ņerga no Rīgas. Mazliet vīpsnājot par ēdieniem, zīmīgi smaidot kamerā, it kā dalītos ar vien sev un skatītājam zināmā smiekliņā par to, kas notiek apkārt, plēšot jokus (tie bija joki vai nē?), radot sajūtu, ka visi ir gatavojušies ceļojumam, bet vismazāk - raidījuma vadītājs. Kas par dzērienu ir me..mezkals? Kāpēc virtuves strādniekiem ir aizsegtas mutes (tāpēc, lai neuzklepotu/neuzšķaudītu ēdienam). Es neesmu redzējusi meksikāni, kas ar pirkstiem, kurā ir gredzens, čamdītu ēdienu, kuru pasniegs citam. Sirmais to dara tuvplānā. Spļaudās un runā ar pilnu muti arī. Lai nu.

Visvairāk man sāp sirds par meksikāņiem kadrā - viņi izskatās samulsuši. Jūs domājat, tas tādēļ ka filmē, bet tā tas diez vai būs. Meksikāņiem asinīs ir filmēties un bildēties, ticiet man, es zinu ko runāju. Viņi ir samulsuši no manieru trūkuma. Sirmais kadrā jūtas nepiespiesti un bravūrīgi, ignorants pret apkārtējiem. Meksikā nav pieņemts dāmas gados žmiegt pie sirds, senjoras sniegs draugam vaigu skūpstam, ja uzkatīs to par vajadzīgu. Es šad un tad nošausminos par amerikāņu tūristu necienīgu ālēšanos meksikāņu priekšā, bet Sirmais viņus pārspēja vienā rāvienā. 

Dodoties uz citu valsti, ir pavisam viegli iemācīties manieres - to dara tā - pārkāpjot valsts robežu, pieņemot kultūru un cienot cilvēkus. Nevadoties pēc stereotipiem, bet atklājot ko jaunu. Turklāt savus atklājumus mēģinot izskaidrot ar vēsturi un ģeogrāfiskām, kultūras īpatnībām. Te noder lasīšana un sarunas ar vietējiem.

Ierosinu noskatīties Stīvena Fraja (Stephen Fry) sērijas par Ameriku. Viņš tajās iepazīstas ar visādiem dīvaiņiem un parādībām, izmēģina dažādus arodus un garšo ēdienus. Ne vienmēr par visu Frajs ir sajūsmā, bet viņš savu viedokli spēj parādīt pavisam viegli un neaizvainojoši, kā džentelmenis. Visi viņa satiktie cilvēki ir atplaukuši un izrāda visu ko vien zina un māk. Tāds pavisam uzskatāms pretstats Sirmajam. 

21 komentārs:

SVILPE teica...

Man pirms raidījuma uz īsu brīdi pazibēja doma, ka Sirmais lūgs tevi aprādīt valsti, lietas, ēdienus un radīt attieksmi un sajūtas.

EvaSica teica...

Es jau laukos dzīvojos, Vaira un Miguels - Gvadalaharā - tako dzimtenē! Viņi bija noteikti īstie ceļabiedri!

Inga teica...

Un man likās, ka mēs ar vīru esam vienīgie, kas nesaprot, cik labs raidījums. Sasodīts, noskatījos visu līdz galam un NEKO neuzzināju par tako! NEKO jaunu par Meksiku! Un pēc Jūsu ieraksta saprotu vēl vairākas detaļas, kuras, ja zinātu, kad skatījos, liktu man šausmās un kaunā drebināties pie ekrāna. Ak. Jel. Un šitas mazais sprogainis vēl atļaujas ik pa laikam raidījumā kaut ko bubināt par latviešiem, kuri neko dzīvē labu nav redzējuši un kurus viņš tagad apskaidros par to, kas ir kas zemēs, kurās viņš viesojas. Ak. Jel. Ak. Jel.

Unknown teica...

Sirmais ir tāds, ne tāpēc, ka viņš būtu slikts vai kā, bet viņš ir nedaudz tāds kā, lai pieklājīgi pasaka, pasists un tas lielā mērā veido to šovu. Ar savu nelielo Meksikas peiredzi man likās, ka attieksme pret veciem cilvēkiem ir tāda uzmācīgi familiāra. Ar jokiem gan viņam ir švaki, to nevar noliegt un tad sanāk, ka viņš ir tāds baigi atraktīvs, bet reāli nekā tur nav. Pieņemu, ka dzīvojot uz vietas tas viss liekas sakāpinātāk. Kopumā esmu pārsteigts cik neveiksmīgs ir Sirmais kā vadītājs, lai arī liekas, ka viņā kaut kas ir, bet tas "kat kas" nedarbojas.

ogumajas teica...

Lecīgs tipiņš bez pieredzes. Tas arī visss. Vēl arī mazliet pazib svaigznīšu slimība, tad vispār neko no viņa negribas nedz skatīt, nedz dzirdēt, nedz ēst.

Unknown teica...

Mjā. Es arī gaidīju - nu kad tad būs beidzot par tako? Un visu laiku bija dīvaina sajūta, ka pats esmu vai nu šmigā vai pohains, kaut kā viss līgojas un īsti nevaru lietas būtību noķert...

Unknown teica...

Laikam jau daudzi nav "iebraukuši" raidījuma būtībā,
tas nav nekāds kulinārijas šovs, bet gan vienkārši raidījums, kurā tiek iepazītas citas kultūras un tā.
Kas tad ir, ka neuzzināji visu no A līdz Z par tako, nopērc meksikāņu pavārgrāmatu un lūdzu, ja 21. gs
vēl neesi atklājis tādu "noslēpumu" kā google. No manas puses, varēja ridījuma nosaukumā par Meksiku
nelikt TAKOS, bet tas ir vairāk nekā sīkums.
Tas jau gaumes jautājums, vai patīk Martiņš Sirmais, es domāju, ka viņš ir viens no retajiem LV,
kurš domā un rīkojas ārpus ierastajiem rāmjiem un stereotipiem, kas protams ikdienas Latvijas mietpilsonim liekas nepieņemami.

Kaspars teica...

Par Itāliju vēl likās, ka Sirmais ir savā vietā un visi tur tādi saulē pasēdējuši.. Beļģijas misija jau likās tuvu katastrofai. Meksiku nez vai skatīties vai nē..

Anonīms teica...

Bet tako taču ir no kukurūzas. Arvien vairāk pētījumu liecina, ka tas nav piemērots cilvēkam. Turklāt visā pasaulē tas ir viens no visvairāk ģenētiski modificētajiem pārtikas produktiem. Kad pieminēja vārdu "kukurūza", tieši cerēju, ka par to stāstīs pēc iespējas mazāk. Labi, ka tā. Ir vērts zināt, kas tas ir, bet, vai vajag popularizēt - tas katra paša ziņā.
Tā kā ļoti daudz nezinu par Meksiku, tad zināmam ieskatam paveiktais nudien ir uzteicams. To taču katrs saprot, ka ir vēl daudz dažādu paveidu u.tml. Sirmais to tver viegli, nepiespiesti, vienlaikus nododot arī latviešu kultūras manieres un sirsnību. Viņiem arī kāds guvums. Nevēlētos tādu vadītāju, kas mēģinātu paspīdēt ar savām zināšanām u.tml. Te tā "mājīgi". Paldies par to. Droši vien zinātājiem gribējās ko dziļāku. Ir iespējas rakstīt rakstus, blogus vai kā citādāk dalīties ar zināšanām. Sabiedrība tikai iegūtu. Tāpēc - paldies arī par komentāru.

Wolfs teica...

laikam raidījums nav bijis slikts, ja izsaucis tik daudz dažādu cilvēku emociju. man diemžēl tas likās nedaudz garlaicīgs - aizgāju gulēt.

EvaSica teica...

Nē, raidījums nepavisam nebija slikts! Bija viss kas nepieciešams labam raidījumam - lielisks plāns un produktīvs darbs, profesionalitāte aizkadrā (operators, montāža, krāsas, reklāma), dažas patiešām īpašas veiksmes - pareizajā laikā satikti cilvēki tai skaitā.

Tikai raidījuma vadītājs nevis palīdzēja, bet dažviet traucēja.

Lauksaimnieks teica...

Man Sirmais šķiet vienmēr netīrs,bet savu izskatu jau neviens pats neizvēlas :) Biju domājis paskatīties tos kulta ēdienus, bet izskatās, ka nav jēgas,

Indra teica...

Izejot no kinoteātra pēc filma, kurā galvenais aktiers nospēlējis vāju lomu diezvai kāds slavēs tehnisko izpildījumu.. Sirmais ir raidījuma seja un man saradās sajūta, ka šim cilvēkam nav pilns simtnieks, vai viņš maz ir redzējis sevi no malas? visi citi, kas tika kadrā bija daudz atbrīvotāki un atvērtāki.. par ko bija tik ļoti jāsmīkņā? Nekā mājīga un, viennozīmīgi, sirsnīga tur neredzēju, tik biklums un neveiklība, kas periodiski tika aizmālēta ar snobiskiem uzplaiksnījumiem..
kā Armans J min, ka šis neesot kulinārijas šovs, kaut gan pirmajās 10 minūtēs Sirmais ir nobrēcies par ēšanu neskaitāmas reizes, kas tomēr vedina domāt, ka raidījums ir par pārtiku. ja jau tas tomēr nav par ēšanu, tad kāda iemesla pēc nosaukums ir "kulta ēdieni" un pārsvarā fokusējās uz ēšanu? Vai tā ir atkārtota drukas kļūda, vai tomēr līdz galam neizplānots un nesaorganizēts projekts?

Kristians Šics teica...

Vienīgais kulta ēdiens, ko zinu, ir Dievmaizīte.

Unknown teica...

Krišam ir pilnūga taisnība.

Lienee teica...

Cieņu pret latviešu valodu, lūdzu, raksta autore! Nevis špļaudās, bet spļaudās; senjoras ne seņoras.
Un raidījums ir labs ar to, ka ir tāds kā nedaudz nenopietns un viegls.
Katram savs.

Dagmāra Čirkše-Jurēvica teica...

Lienei.
Novēlu latviešu valodas gramatikas eksāmenā skolu beidzot 10 balles!

Lestelēla teica...

Kādas tautības pārstāve Jūs, Lienee, esat? Pēc vārda, diemžēl, nevar saprast. ;)

Lienee teica...

Dagmāra - ir jau darīts, turklāt ar visām 10 ballēm.
Lestelēla - Liene E. Jocīgi, jo zinu vairāk Lieņu Latvijā nekā Lestelēlu. ;)

Bet vispār jau mans komentāra nebija domāts kā kaut kāds apvainojums. Vienkārši, ja cilvēks kritizē citu par viņa runas veidu un nekompetenci, tad vajadzētu pārbaudīt vai šādi tādi akmentiņi nav paša dārziņā.
Protams, viedokļi vienmēr atšķirsies, un, lai arī neesmu nekāda Sirmā fane, tomēr domāju, ka visi aizrādījumi par raidījumu nav gluži objektīvi.
Pirmkārt, vajag padomāt par šī raidījuma uzstādījumu, ilgumu un stilu. Ja tas neiet pie sirds, nav taču jāskatās. Var turpināt sekot līdzi tur tiem amerikāņu šoviem. Un vismaz man prieks, ka latvieši atkal kaut ko precīzi nepārkopē no viņiem.

EvaSica teica...

Liene, paldies par komentāru un kļūdu ieraudzīšanu!

Es arī priecājos par raidījuma formātu, uzstādījumu, pilnīgi visu, izņemot raidījuma vadītāja attieksmi. Es nekritizēju raidījumu. Es saku: "Žēl, ka lielisku raidījumu gremdē tā vadītājs."

Unknown teica...

Ilgi un dikti pēc raidījuma domāju - Vai esmu vienīgā, kurai kaut kas nešķita tā īsti ne līdz galam? Bingo, lasu Tavu, Eva, rakstu un kā naglai uz galvas.
Pat man pēc salīdzinoši neilgas viesošanās Meksikā šķita, ka netiek izvērstas ne tuvu īstās emocijas, košums, cilvēku atvērtums, karstasinīgums, īstā Meksikas noskaņa.

Varbūt vaina pārāk augstajās pirms-raidījuma ekspektācijās, nez, bet katrā ziņā neizspieda viņi no laba materiāla ne pusi..