otrdiena, 2013. gada 10. septembris

Pa tabletītei vien

Līdz 40. gadiem grūtniecēm ASV tika veikti rentgeni. To pārtrauca, kad pierādīja saistību ar vēža gadījumu pieaugumu bērniem. 60. gados rīta sliktumiem izrakstīja Thalidomide. Dzima bērni bez rokām. Sekoja skandāls, zāles pārstāja ražot.
Šobrīd, ja esi grūtniece, uz Tava nakstkapīša stāv vismaz trīs dažādas vitamīnu un minerālvielu pudelītes. Laiku pa laikam uztaisa pa kādai ultrasonogrāfijai. Dzemdībās visticamāk par nepieciešamu uzskatīs stimulāciju (ar oxytocin) un pēc tam atsāpināšanu. Iespējams, ka jūs abi saņemsiet narkozi, ja ārsti izlems par labu ķeizaram. Bērns dzims vieglā skurbulī, lai arī grūtniecības laikā ne dzēri, ne lietoji narkotikas.
Autisms un hiperaktivitāte ASV ir kļuvusi teju par epidēmiju. Ārkārtīgi lielai daļai zīdaiņu ir alerģijas. Bērni dzimst milzīgi. Atbildība tiek novelta uz vecākiem - pārtiku, gēniem, pat domām. Bet varbūt tam tomēr ir arī saistība ar to kā mainījusies grūtnieču aprūpe un dzemdību medicinizēšana?


Noskatījos divas filmas par dzimšanu - Abbi Epstein "Business of Being Born" un "Pirmais kliedziens" (Gilles de Maistre "Le Premier Cri"). 
Turklāt ziņās raksta, ka dzemdību stimulēšana iespējams izraisa autismu.


2 komentāri:

ogumajas teica...

Arī pie mums autisms ir tuvu epidēmijai, tikai neviens par to nerunā :( Internetā ir daudz saistošu rakstu par tām daudzajām potēm, ko saņem bērns līdz trīs gadu vecumam. Ir aizdomas, ka arī tās varētu būt par pamatu autisma epidēmijai gan ASV, gan Eiropā. Bet tā kā tas ir viens liels bizness, tad visus oficiālos pētījumus ātri vien novāc no lasītāju acīm un ausīm.
Par dzemdību stimulāciju... hmmm..daudzas nemaz nezin, ka šāda manipulācija tiek veikta. Es to uzzināju tikai pēc dzemdībām. Tā, ka...nav atstāta pat izvēle, gribu to vai nē, zinu to vai nē.
Manam bērnam 2 nedēļas atpakaļ ārsts konstatēja novirzi no normas. Autiskā spektra traucējumi. Pa lielam - autisms. Līdz 2 gadi mums viss bija vislabākajā kārtībā. Pēc pēdējām lielajām potēm strauji viss mainījās. Iestājās regress..gan uzvedībā, gan valodā.Ārsti, protams, pošu vainu noliedz. Skaidrības nav, versiju daudz.

EvaSica teica...

Ak, man ļoti žēl!

Vai var atteikties no ķīmijas lietošanas grūtniecības un dzemdību laikā? Cik no mums tas ir izdevies? Mans ārsts kā mani satiek, tā apjautājas vai dzeru visus vitamīnus. Un manā dzemdību plānā aci neiemetis stāsta, ka vispār anastēzija ir teju neizbēgama lieta.

Skaitļi? Pagājušajā gadā Latvijā bija 23% ķeizargriezienu un 25% dzemdības dzemdību patoloģijas gadījumā, tas nozīmē, ka 52% dzemdību bija medikamentozas.